RAHSIA MENAMBAT HATI WANITA

Bagaimana anda menambat hati wanita, terutama kekasih atau isteri sendiri? Manusia memang tidak mampu meneroka hati dan jiwa manusia. Namun anda boleh belajar mengenal mereka supaya kebahagian dapat dinikmati bersama. Apa sebenarnya yang harus anda lakukan untuk menambat hati wanita?

Berilah perhatian pada wanita
Wanita suka mendapat perhatian.  Dia pasti akan menyedari perhatian daripada anda.

Ucapkan sesuatu yang membahagiakan
Wanita sukakan perkataan yang akan membuatnya bahagia.

Tetap dengan cara anda
Elakkan berpura-pura dengannya. Apatah lagi, jika anda terpaksa mencari identiti baru semata-mata mahu memikat dirinya. Tindakan ini sudah pasti akan menyusahkan diri anda sendiri.

Bertindak spontan
Ini kerana idea yang spontan dilihat sangat kreatif di mata seorang wanita. Bila keluar bersamanya,rancanglah perkara-perkara yang menarik supaya dapat memikat hatinya.

Beri kejutan
Kejutan disini bermaksud si jejaka buat ‘suprise’ kepada si gadis.  Berilah kejutan yang akan membuat hatinya berbunga-bunga.

Menghulur bantuan
Dikala seseorang wanita tu dalam kesusahan hulurkan bantuan, bantulah dia, dengan ini dapat menarik hatinya terhadap si jejaka.  Kerana budi ku jatuh hati.

Tegas dalam tindakan
Salah satu karakter yang mungkin boleh diguna pakai ialah ketegasan seorang lelaki.  Jika anda menyatakan minat hendak mendampinginya, berusahalah memikatnya. Apa saja halangan perlu anda tempuhi, anggap saja sebagai mudah dan tunjukkan kesungguhan anda itu.

Rancang sesuatu yang menarik
Rancanglah sesuatu apabila anda ingin keluar berdua.  Jangan menunjukkan sikap kelam kabut dan tidak tentu arah.  Ingat, kadangkala peluang tidak akan datang berkali-kali. Bila anda melakukan satu kesilapan bermakna korang melepaskan peluang mengenali dirinya.

Pujuk dan belai
Wanita sangat suka bila dipujuk.  Pujuklah bila dia merajuk.

Puji-pujian
Wanita memang lemah dengan pujian.  Tetapi pujilah dengan ikhlas.  Wanita dapat merasakan keikhlasan pujian anda itu.

Utamakan dirinya
Lelaki yang boleh menyayanginya sepenuh hati adalah carian wanita, menjaganya dengan baik, mencintainya dengan penuh kasih sayang. Apabila anda berjaya mencuri hatinya, jagalah dengan sebaiknya.  Jangan abaikan dirinya walaupun sibuk kerana apabila perasaan terluka maka anda mungkin boleh kehilangannya.

Bercerita topik yang diminati
Berbicara mengenai topik yang diminatinya pasti akan memeriahkan suasana.  Anda akan lihat betapa petahnya dia berbicara mengenai topik yang disukainya.

Peka Dan memahami
Peka dan cuba fahami maksud atau tanda yang diberi oleh wanita yang anda sukai.  Kadang-kadang wanita ini maksudnya banyak yang tersirat.  Bertuahlah jika anda dapat memahami apa yang tersirat.  Wanita ini bakal berbuat apa sahaja untuk anda kerana anda begitu memahaminya.

Panggilan manja
Panggillah wanita dengan panggilan kesukaannya atau panggilan yang istimewa khas untuk dirinya.  Kadang-kadang ada wanita yang memiliki banyak nama, tetapi nama tertentu hanya digunakan untuk orang yang teristimewa.  Cari nama rahsia itu…

Menjaga keterampilan diri
Jaga penampilan anda.  Wanita sukakan lelaki yang mempunyai penampilan yang menarik.  Tidak mengapa tidak kacak tetapi penampilan yang bersih dan kemas pasti menarik perhatiannya.

Jangan Berlebih-Lebihan
Jangan terlalu berlebihan dalam memikat wanita.  Wanita juga rasa kurang selesa bila ada lelaki yang agak keterlaluan dalam memikat.  Rasa rimas…

Ingat tarikh penting
Wanita seorang yang suka bila ada orang ingat tarikh-tarikh penting seperti tarikh lahir, tarikh mula-mula berjumpa, tarikh ulangtahun atau tarikh-tarikh yang membawa banyak kenangan manis kepadanya.  Pasti dia amat menghargai anda yang mengingati tarikh-tarikh ini.

Tunjuk kasih sayang
Tunjukkan rasa sayang pada wanita yang anda sukai.  Wanita amat menyukainya.

Tunjukkan keistimewaan diri
Tunjukkan keistimewaan diri anda pada wanita yang anda sukai.  Anda mungkin seorang yang pandai memilih ikan segar :).  Pandai membaiki kereta, pandai bermain badminton.  Tunjukkan apa sahaj kelebihan yang anda miliki.  Wanita akan merasa bangga bila mengetahui lelaki yang tersayang memiliki keistimewaan tersendiri.

Ini pula istimewa cara menambat hati wanita yang bernama isteri.  Buat para suami boleh ikut tips ini 🙂

1. Bila saja anda pulang ke rumah, carilah dia dahulu sebelum anda lakukan perkara lain dan peluklah dia.

2. Tanya kepadanya soalan-soalan yang tertentu menunjukkan anda sedar apakah yang dia rancang untuk lakukan hari ini.

3. Latihlah diri anda untuk mendengar serta bertanya soalan kepadanya.

4. Bentengi diri anda untuk menyelesaikan masalahnya, tapi tunjukkan sifat memahami anda.

5. Berikan padanya perhatian yang sebenar tanpa menunggu dia memintanya selama setengah jam setiap hari.

6. Bawakan kepadanya hadiah yang mengejutkannya pada bila-bila masa lebih-lebih lagi pada tarikh atau perayaan yang bermakna.

7. Rancanglah masa untuk bersamanya beberapa hari sebelum itu, jangan menunggu hingga malam Jumaat kemudian bertanya pula apakah yang dia hendak buat.

8. Jika pada suatu malam, dia merasa letih atau terlalu sibuk untuk memasak, tawarkan diri anda untuk memasak pula.

9. Selalulah memujinya dari segi kecantikan dan keanggunan rupa parasnya.

10. Akui perasaannya bila dia merasa marah.

11. Tawarkan bantuan kepadanya bila dia merasa letih dan penat.

12. Jadualkan mana-mana perjalanan lebih awal agar dia tidak kelam kabut membuat persediaan.

13. Sekiranya anda terlewat, jangan lupa untuk menelefon dia dan beritahu dia tentang hal itu.

14. Bila dia mahukan sokongan anda dengan bertanya mengenai sesuatu perkara, katakan ya atau tidak. Jangan jadikan dirinya rasa bersalah kerana bertanya.

15. Semasa perasaannya tersinggung, berikan padanya rasa simpati anda dan nyatakan kepadanya ‘Saya kasihan awak tersinggung’. Kemudian diamlah, biarkan dia dapat merasakan bahawa anda memahami yang dia tersinggung. Jangan cuba jelaskan pula kenapa rasa tersinggungnya itu bukan salah anda.

16. Bila anda perlukan masa untuk bersendirian akibat gusar, katakan padanya anda akan pulang dan anda perlukan sedikit masa untuk berfikir mengenai sesuatu.

17. Sekiranya perasaan anda telah reda dan anda pulang ke rumah, bercakaplah dengannya apakah dia yang menggusarkan anda dengan cara yang hormat dan tidak menyalahkan dia. Dia perlu tahu agar dia tidak menyangka yang bukan-bukan.

18. Bila cuaca sejuk, eloklah rapatkan diri anda kepadanya dan biarkan kehangatan tubuh anda dapat menghangatkan jiwanya.

19. Pada masa dia mahu berbincang dengan anda, letakkan buku, majalah atau akhbar yang sedang anda baca, dan tutup TV. Berikan perhatian sepenuhnya.

20. Sekiranya selalunya dia yang membasuh pinggan, sesekali bantu dia untuk membasuh pinggan pula, terutamanya jika dia letih. Bantulah dia menggosok bekas yang sukar atau kerja membasuh yang sukar.

21. Pastikan bila dia letih atau marah, tanya dia apa yang dia hendak buat dan tawarkan bantuan anda dengan melakukan beberapa kerja yang akan dilakukannya.

22. Bila anda hendak keluar rumah, tanya dia adakah barang yang patut dibeli, dan jangan lupa pula membelinya.

23. Beritahu padanya bila anda mahu tidur atau mahu keluar.

24. Berikan dia lima kali pelukan setiap hari. Satu waktu subuh, satu zohor, asar, maghrib dan isya’.   Jika tidak berkesempatan, himpunkan dua atau tiga pelukan pada waktu yang terluang.

25. Telefon dia semasa anda bekerja dan bertanya khabar atau kongsikan sesuatu yang menarik, atau hanya katakan ‘Aku cinta padamu’.

26. Katakan ‘Aku cinta padamu’ sekurang-kurangnya sekali sehari.

27. Bantu dia untuk mengemaskan katil dan membersihkan bilik tidur.

28. Letakkan pakaian yang sudah patut di basuh ke bakul yang dikhaskan.

29. Selalulah periksa sama ada tong sampah sudah penuh dan tolong buang sampah. Kemudian tolong letakkan plastik sampah dalam tong itu.

30. Bila anda hendak berjalan jauh, telefon dia, biar dia tahu anda selamat sampai dan berikan nombor telefon tempat itu.

31. Basuhkan kereta yang dipakainya.

32. Bersihkan diri anda dan pakai wangi-wangian sebelum jima’ jika itu yang dia suka.

33. Bila dia merasa marah kepada seseorang, eloklah anda menyebelahi isteri anda. Kalau anda tidak bersetuju dengan caranya, itu boleh diselesaikan kemudian.

34. Selalulah tawarkan diri anda untuk mengurut belakang, tengkuk dan kakinya.

35. Jadikan tabiat merangkulnya dan mengasihinya yang bukan bertujuan untuk jima’.

36. Sabarlah bila dia mahu berkongsi pendapat dengan anda. Jangan mengalihkan pandangan anda pada benda lain, atau melihat jam.

37. Tunjukkan kasih sayang anda ketika bersamanya walau di khalayak ramai.

38. Bila anda memegang tangannya, jangan pula jadikan tangan anda kaku dan lumpuh.

39. Ambil tahu apakah makanan atau minuman yang dia suka agar anda boleh suruh dia memilih apa yang dia memang gemar.

40. Sarankan beberapa restoran yang baik, jangan bebankan padanya untuk menentukan di mana hendak makan.

41. Luangkan masa anda untuk pergi bersamanya ke tempat yang dia suka pergi, selama mana tempat itu adalah tempat yang baik atau diharuskan.

42. Wujudkan masa bila mana anda boleh memakai pakaian bersama-sama.

43. Cuba memahami bila dia lewat atau tiba-tiba mahu menukar pakaiannya.

44. Berikan perhatian yang lebih kepadanya daripada orang lain ketika anda berada di khalayak ramai.

45. Jadikan dia lebih penting daripada anak-anak anda. Biarkan anak-anak anda menyaksikan bahawa isteri mendapat perhatian anda yang lebih utama dan lebih awal sebagai contoh kepada mereka.

46. Belikan dia hadiah-hadiah kecil dan comel.

47. Belikan untuknya pakaian. Pastikan anda tahu saiz tubuhnya serta warna, fesyen dan corak yang lebih digemarinya. Atau anda boleh belikan kain untuk dijahit kemudiannya.

48. Ambillah gambarya pada waktu-waktu keramaian atau di tempat-tempat yang mahu dijadikan kenangan.

49. Luangkan masa bersendirian dengannya untuk melakukan sesuatu yang romantik.

50. Biar dia tahu bahawa anda bawa gambarya dalam dompet anda dan menggantikan ia dengan gambar terbaru bila sudah sampai masanya.

51. Biarlah anda yang memandu ketika berjalan jauh. Pandulah dengan selamat, tidak terialu laju hingga mengecutkan hatinya dan tidak pula terlalu perlahan sedangkan anda boleh laju.

52. Perhatikan bagaimanakah perasaannya dan berikan komen yang menunjukkan anda ambil berat seperti ‘Awak nampaknya gembira hari ini’ atau ‘Awak nampak letih’ dan kalau boleh tanya sebabnya agar anda tahu apa yang mengembirakannya dan sebaliknya.

53. Bila anda keluar bersamanya, anda sendiri perlulah tahu arah tujuan anda agar dia tidak terasa tertekan memandu arah kepada anda.

54. Solat bersama dan berdoa bersama.

55. Terkejutkan dia dengan puisi atau nota cinta.

56. Layanilah dia sebagaimana anda melayani semasa awal-awal dahulu.

57. Tawarkan diri untuk membaiki sesuatu di rumah.  Nyatakan anda ada masa untuk itu.  Tapi jangan pula tawarkan diri melakukan perkara yang tidak mampu anda lakukan dengan baik.  Tolong asah pisau.  Gunakan gam yang baik untuk melekatkan sesuatu yang telah pecah.  Tolong gantikan lampu yang telah terbakar.

58. Bacakan dengan kuat sesuatu ruangan akhbar yang menarik minatnya.

59. Tuliskan dengan kemas apa-apa pesanan untuknya yang anda terima melalui telefon.

60. Pastikan bilik mandi bersih dan kering bila anda sudah mandi.

61. Bukakan pintu untuknya.  Tawarkan diri untuk membawa barangan yang dibawanya.  Tawarkan untuk bawakan barangan yang berat.

62. Bila dia memasak, pujilah masakannya.

63. Sewaktu anda mendengar dia berkata, pandanglah ke matanya. Tunjukkan bahawa anda berminat dengan menyatakan ‘Betul kata awak’. Di masa yang sesuai, pegang dia dengan tangan anda bila anda berkata kepadanya.

64. Tunjukkan minat anda pada apa yang dia buat hari ini, pada buku yang dia baca, dan pada orang lain yang dia hubungi.

65. Bersedialah untuk masuk tidur bersama dan masuklah ke kamar seiring dengannya.

66. Berikan dia ciuman dan berikan salam atau kata selamat tinggal bila anda mahu keluar rumah.

67. Ketawalah pada jenaka dan senda guraunya.

68. Katakan terima kasih bila dia buat sesuatu untuk anda.

69. Rancanglah untuk makan angin bersamanya.

70. Berbincanglah dengan cara yang menunjukkan kepadanya bahawa anda mahu dia dapat apa yang dia kehendaki dan anda juga mahu apa yang anda kehendaki. Ambil berat, tapi jangan berat sebelah.

71. Bila anda berjauhan darinya, beritahu padanya bahawa anda rindu padanya.

72. Belikan untuknya makanan yang dia gemari.

73. Minta pandangannya tentang sesuatu dan hargai pandangannya.

74. Ramai lelaki menganggap yang penting bila bersama wanita ialah melakukan perkara-perkara besar saja tetapi sebenarnya yang akan memenangi hati wanita ialah bila lelaki melakukan hal-hal kecil untuk membantunya dan menunjukkan anda ambil berat padanya.

75. Dengan cara ini wanita akan merasa dirinya dicintai. Bila dia merasa dicintai, dia akan cinta pada anda tanpa berdolak-dalik.

76. Anda juga akan dapati bahawa melakukan kerja-kerja kecil untuk wanita akan mengubati hati anda. Bila dia gembira anda akan turut gembira. Anda akan merasa lebih berguna dan berjasa kerana isteri anda telah memperolehi perhatian yang dia perlukan.

Tak susah untuk menambat kasih jika anda benar-benar inginkan kasih tersebut. Pastikan perjuangan menambat kasih tidak pernah berhenti kerana kasih yang pernah wujud, boleh juga hilang terus daripada anda.

 

Sumber :

http://www.blogammar.com/20-tips-pikat-hati-wanita/
http://bersamasuzana.blogspot.com/2009/03/rahsia-menambat-hati-wanita.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: